Figyelem! A szállítás ára termékenként változó lehet!

Táplálkozási tények a mézbogyóról

Táplálkozási tények a mézbogyóról

A mézbogyó egészségmegőrző és gyógyászati előnyei már régóta ismertek a népi hagyományokban a bennszülött szibériai körökben. Hokkaidoban az Ainu lakosok körében ezeket a vad gyümölcsöket „az élet elixírjének” tekintették. Számos kémiai összetételre vonatkozó kutatás bizonyította a gyümölcs kivételesen magas C-vitamin tartalma mellett szintén magas értékeket a teljes polifenol és antocianin tartalomra vonatkozólag, amik mind olyan vegyületek, amelyek fontos szerepet játszanak az emberi egészség megőrzésében.

Egy táplálék bomba

Mezőgazdasági és Élelmiszerkémia Folyóirat (Journal of Agriculture and Food Chemistry) 2004 márciusi számában megjelent tanulmány szerint a kutatók azt állapították meg, hogy a kék mézbogyók bogyói rendelkeznek a legmagasabb fenolsav tartalommal a többi tesztelt bogyós gyümölcshöz képest. A tesztelt növények közül áfonya, eperfa, fanyarka, fekete ribizli, szederrel szemben a kék mézbogyó következetesen a legmagasabb antioxidáns szinttel rendelkezett.

Egy másik japán publikáció adatait összegezve az alábbi tápanyagok emelendőek ki:

5 felmért tápanyag összetétel Japánból (Forrás: Councul of Science and Technology Edition)

Ezt összefoglalva, a mézbogyó egy táplálékbomba!

Mézbogyó táplálkozási tények

2009-ben egy csoportnyi szlovák kutató megjelentetett egy tanulmányt, ahol az antocianin tartalmát vizsgálták 6 ritka bogyósnak, mint a fekete eperfa (Morus nigra), húsos som (Cornus mas), hamvas szeder (Rubus caesius), kökény (Prunus spinosa), madárberkenye (Sorbus aucuparia) és egy olyan mézbogyó fajtáját (Lonicera caerulea var. kamtschatica), ami Északkelet Ázsiában honos. Ebben a tanulmányban a mézbogyóknak volt messze a legmagasabb antocianin tartalma.

Azok a gyümölcsök és bogyósok, amik antocianinokban és flavonoidokban gazdagok, mint a mézbogyó is, számos egészség megőrző potenciállal rendelkeznek, mint

  • Gyulladás csökkentő tulajdonságai közül a fogíny gyulladás és reuma csökkentésében van fontos szerepük.
  • A szem és látás egészségének megőrzése a hajszálerek keringésének fokozásán keresztül.
  • A vastagbél rákos sejtjeinek növekedésének gátlásában.
  • Szív és érrendszeri szempontból a mézbogyók olyan antocianinokat tartalmaznak, amik semlegesítik azokat az enzimeket, amik az érfalak rugalmasságáért felelős kötőszövetet elpusztítanák, helyreállítják az érfalakban található sérült fehérjéket és támogatják az egészséges keringést. Ezt tetőzve a mézbogyó olyan klorogén savat tartalmaz, ami segít a vérnyomás szabályozásában.

Továbbá felhalmozódnak azok a tudományos bizonyítékok a bioaktív összetevőkről, mint a bogyósokban megtalálható antioxidánsok, amiknek jelentős egyéb potenciális egészségügyi előnyei lehetnek. A Dalhouseie Egyetem Mezőgazdasági Karán, ami Nova Scotiaban található, nem régiben jelentették be a mézbogyók bioaktív anyagainak rákellenes tulajdonság kutatási szándékát, miután elnyerték a Rák Kutatási Tanulmányi Program támogatását.

Mézbogyók táplálkozási értékei

A friss mézbogyók táplálkozás élettani adatok 100g (vagy 33 kalóriára) vonatkoztatva vannak megadva a lenti táblázatban. Az eredeti referencia az alábbi linkre kattintva található meg: healwithfood.org, vagy pedig a lenti diagramra kattintva.

Megosztom Facebookon
Megosztom Twitteren
Elküldöm Emailben
Elküldöm WhatsAppon

Megosztás:

Kosár0
A kosár jelenleg üres.
Vásárlás folytatása
0
Scroll to Top